keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Saisiko olla Herra Rapeinen?


Pikaruoka joka hakkaa mäkkimätöt mennen tullen, maistuva suolapala saunan jälkeen, herkullinen illanistujaisherkku... Croque Monsieur on kuin täydellinen pikkumusta: aina hyvä valinta. Croque Madame saattaa olla vieraampi tuttavuus.

Monsieurhan on se kaikkien tuntema juusto-kinkkuleipä. Madameksi se muuttuu kun päälle lisätään vielä paistettu kananmuna (loogisestihan asian pitäisi olla ihan toisinpäin...). Nimi juontuu ranskankielen sanasta croquer, rouskua, rouskuttaa joka viittaa tietenkin leivän rapeisuuteen.

Omat Herra Rapeiseni valmistan vohveliraudalla. Pinnasta tulee rapea, juusto kypsyy muttei valu yli ja leivät näyttävät kauniilta. Käytän aina mustaleimaista emmentalia, joka on ainoa oikea juusto tähän. Tai no, gruyeren saattaisin kelpuuttaa. Kinkun kanssa en ole yhtä nirso, tavallinen voileipäkinkku käy ihan hyvin, joskin kunnon savunmakuinen maalaispalvi antaa parhaan maun. Normaalinälkään riittää kaksi leipää, kova nälkä taintuu kolmella. Käytän ns. normaalikokoista paahtoleipää, esim. Fazerilta; isommilla leipäiviipaileilla syötävääkin on sitten enemmän.

Ja sitten hommiin.

Monsieur Croque

Ainekset ovat yhteen leipään

2 viipaletta paahtoleipää
1 viipale oikein savunmakuista palvikinkkua
1-2 viipaletta mustaleima emmental-juustoa
2 ohutta viipaletta tomaattia
sinappia
ketsuppia
margariinia

1. Lämmitä vohvelirauta.
2. Voitele toinen leipäviipale margariinilla, toinen sinapilla.
3. Aseta juustot margariinilla sivellyn ja kinkkuviipale sinappisen leivän päälle.
4. Tursauta kinkkuviipaleelle makusi mukaan ketsuppia, aseta tomaattiviipaleet sen päälle.
5. Kasaa leipä.
6. Paista leipä kullanruskeaksi raudalla. Paina alussa lujaa jotta ainekset litistyvät kunnolla.
7. Leikkaa valmis leipä kulmittain halki.

Anna jäähtyä ihan hetki että maut tulevat paremmin esiin. Takaan ettei yksi leipä riitä.

1 kommentti: