sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Muhkea kuivakakku kahvipöytään


Luin kerran jostain Sikke Sumarin haastattelusta, että hän leipoo usein (kuiva?)kakkuja ja syö palasen joka päivä. Jokapäiväinen kakkupala kuulostaa hyvältä, mutta siihenkin kyllästyy. Sen sijaan sunnuntain pitkällä aamiaisella kakkupala on kahvin paras kaveri.

Vaihtelen reseptejä ja kokeilen uusia, mutta usein taikinaan tulee lisättyä pähkinöitä, mausteita tai banaania. Eilen vuorossa oli banaani-pähkinäkakku amerikan tyyliin. Taikina on tuhti ja syötävää riittää varmaankin juhannussunnutaille asti - jääpähän enemmän aikaa vaikka pyöräilyyn!

Banaani-pähkinäkakku

200 g voita
4 dl sokeria
3 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl maitoa
1 banaani
100 g pähkinöitä oman maun mukaan, rouhittuna
60 g suklaata rouhittuna

Uuni 175C
  • Voitele ja korppujauhota rengasvuoka
  • Vaahdota voi ja sokeri. 
  • Lisää munat yksitellen, voimakkaasti vatkaten. 
  • Lisää banaani
  • Sekoita kuivat aineet, pähkinät ja suklaarouhe keskenään ja lisää maidon kanssa vuorotellen.
  • Kaada taikina vuokaan.
  • Paista noin tunti alimmalla uunin tasolla.
Pakastan kakusta yleensä isoja kimpaleita, joista riittää 2-3 viipaletta. Pakastaminen pitää tehdä samana päivänä.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Kirjoita ruoasta yhden päivän ajan, voita 500e!


Nyt kaikki  laittamaan ylös omia ruokakokemuksiaan yhden päivän ajalta!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestävät perjantaina 12.4.2013 ruokapäiväkirjakeruun. Suomalaisten toivotaan pitävän tuolloin päiväkirjaa ruokaan liittyvistä valinnoistaan ja kokemuksistaan. 

Kirjoita ruokapäiväkirjaan, mitä ruokaa ostit, teit ja söit perjantaina 12.4.2013. Kerro, mitkä asiat vaikuttivat tuotteiden valintaan ja mitä tuotteita suosit tai vältät. Kuvaile myös, millaisia ajatuksia ja tunteita ruoka tuona päivänä herätti sekä miten ruokateema tuli vastaan päivän mediatarjonnassa.

Professori Johanna Mäkelä toivoo kirjoituksia kaiken ikäisiltä ja erilaisilta ihmisiltä: ”On todella upeaa, että nyt järjestetään keruu tästä ajankohtaisesta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä meitä kaikkia joka päivä koskettavasta aiheesta. Olisi ilahduttavaa, jos mahdollisimman monenlaiset ihmiset innostuisivat kuvaamaan omaa ruokapäiväänsä. Mitä suurempi joukko kirjoituksia saadaan, sitä tarkempi kuva suomalaisesta ruokakulttuurista, ruokatavoista ja ruoan merkityksestä vuonna 2013 syntyy”, toteaa Mäkelä.

Lähetä kirjoituksesi SKS:aan 6.5.2013 mennessä joko postitse, sähköpostin liitetiedostona tai internetissä osoitteessa http://www.finlit.fi/arkistot/keruut/ruoka.htm
Tarkemmat vastausohjeet löytyvät osoitteesta http://www.finlit.fi/kra/keruut/ruoka.pdf
Kirjoitukset arkistoidaan SKS:aan ja sähköisessä muodossa saapuvat kirjoitukset lisäksi Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon tutkimuskäyttöön.

Parhaat kirjoitukset palkitaan syksyllä 2013. Ensimmäinen palkinto on 500 euroa. Lisäksi kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ruoka-aiheisia kirjoja.

Lisätietoja:
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi