sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Phkali vihannespallot Georgiasta


Kokkauskurssilla opeteltiin georgialaisten ruokien valmistelua. Hauskaa oli, ja kaoottistakin aika ajoin, mutta herkut valmistuivat ajallaan ja hyvässä kuosissa. 

Pienen Georgian entinen kutsumanimi oli Gruusia. Muistan lapsuudestani ne kukkahuivit, joissa mustalla pohjalla oli ruusukukkia ja pitkät hapsut heiluivat. Olisinko ollut viisitoista kun yhden talven ajan käytimme niitä pipon sijasta. Lieneekö muualla Suomessa myös, vai olikohan tämä vain lahtelaisten  trendi?

Takaisin aiheeseen. Georgiassa käytetään paljon tuoreita raaka-aineita, vihanneksia, yrttejä ja pähkinöitä. Phkaleja on vaikka minkälaisia ja  tuntuukin että tämä on yksi niistä resepteistä, joista jokaisella emännällä on oma versionsa. 

Meitä neuvottiin tekemään massasta palloja, mutta itsestä olisi ollut luontevinta tarjota tämä kulhosta. Vilkaisin vähän mitä netistä löytyy ja moni näyttääkin valinneen kulhomallin, ehkä nuo pallukat ovat enemmän sellainen perinteinen muoto.



Phkalit ovat kaikkea muuta kuin uraäidin arki-illan ruokatarjoamus, mutta kun aikaa on, niin näitä kannattaa kokeilla. Alkuperäisessä ohjeessa sipuli käytetään raakana. Minusta perus keltasipuli on liian tujua sellaisenaan lisättäväksi, joten kuullotin sen kevyesti. Samoin kypsennin kaalia lempeästi, mutta varo ettei se ala oikeasti kypsyä ja ruskistua.

Phkalit 

Tällä annoksella tuli yllä olevassa kuvassa oleva määrä

Tärkeää on, että vihannekset ovat erittäin hienoa massaa, esim raastettua. Pelkkä pilkkominen ei siis riitä.

1/2 kaalia raastettuna 
3 kpl punajuuria - keitettynä 
150g saksanpähkinää hienonnettuna
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
Korianteria
Silolehtipersiljaa
Mausta näillä:
Suola
Mustapippuri
Adzika-kastike (chilikastike, Viro-tai Venäjäkaupoista)
Valkoviinietikka

  1. Keitä punajuuret.
  2. Raasta kaali ja kuullota kevyesti pannulla. Älä kypsennä.
  3. Hienonna yleiskoneella ensin pähkinät
  4. Hienonna sitten yleiskoneella sipuli ja valkosipuli ja laita kuullottumaan kevyesti pannulle. Tavoitteena on ottaa "terä" pois sipulista, ei varsinaisesti kypsentää.
  5. Hienonna lopuksi yleiskoneella keitetyt ja kuoritut punajuuret.
  6. Saksi yrtit pieneksi.
  7. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, sekoita kunnolla. Tuloksena pitäisi olla massaa (ei siis irtonaista "salaattia")
  8. Mausta. Suolaa käytin noin 1,5 tl, mustapippuria reilusti. Adzikaa ja valkoviinietikkaa kannattaa lisäillä vähän kerrallaan, sekoittaa ja maistaa. 
  9. Kaada seos kulhoon ja laita kylmään TAI jos tunnet olosi gruusialaiseksi, heitä hapsuhuivi harteille ja muotoile massasta kostein käsin palloja. 
  10. Laita hetkeksi kylmään. 
Tarjoile sellaisenaan tai voileipäkeksien tai tuoreen tumman leivän kanssa. 


Jos haluat vihreitä, pinaatilla maustettuja phkaleja, jätä punajuuri ja kaali pois. Käytä sen sijaan 250 g tuoretta pinaattia ja tuplaa sipulin määrä. 

Kauniin koristeen saat granaattiomenan siemenistä. 















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti